JADŁOSPIS DEKADOWY W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU W BUKOWNIE
OD DNIA 06.05.2024 r. DO DNIA 17.05.2024 r.
DZIEŃ |
POSIŁEK |
WYSZCZEGÓLNIENIE |
Poniedziałek
06.05.2023
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasztet (gluten, jaja, seler, mleko – laktoza, soja), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 320 kcal
|
Obiad |
1.Zupa jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (jaja, gluten) włoszczyzna świeża i mrożona (seler), zielenina, kapusta biała, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 173 kcal
2.ziemniaki, pulpety rybne w sosie własnym (ryba dorsz, jaja, bułka pszenna (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 332 kcal
|
|
Podwieczorek |
Budyń z owocami (skrobia ziemniaczana, mąka pszenna (gluten), skrobia kukurydziana, mleko, (mleko – laktoza) owoc), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 135 kcal
|
|
Wtorek
07.05.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
Obiad |
1. Zupa paprykowa z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, papryka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), koncentrat pomidorowy, przyprawy), 143 kcal
2.makaron duru (gluten), z serem białym (ser biały (mleko- laktoza), masło mleko- laktoza), cynamon), surówka z selera naciowego z brzoskwinią ( seler naciowy, brzoskwinia, miód, cytryna), woda z cytryną. 312 kcal
|
|
Podwieczorek |
Kulki mocy (musli (gluten), masło (mleko – laktoza), kakao (gluten, soja), mleko (mleko – laktoza), herbata z pomarańczą. 172 kcal
|
|
Środa
08.05.2024 |
Śniadanie |
Bułka grahamka (gluten), masło (mleko – laktoza), ser żółty (mleko – laktoza), talerz z surowymi warzywami, kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 333 kcal
|
Obiad |
* LIGHT 1.Rosół z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron nitki (gluten, jaja), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 156 kcal
2.Ziemniaki, mięso mielone z cebulką (pręga, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), mizeria (ogórek zielony, śmietana 18% (mleko – laktoza), jogurt naturalny (mleko – laktoza), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 340 kcal
|
|
Podwieczorek |
Ciasto drożdżowe (mąka pszenna (gluten), mleko (mleko – laktoza), drożdże, jaja, olej rzepakowy), sok owocowy. 160 kcal
|
|
Czwartek
09.05.2024 |
Śniadanie |
Rogal (gluten, jaja, sezam), masło (mleko – laktoza), miód, mleko (mleko – laktoza) (200ml). Jabłko. 336 kcal
|
Obiad |
1.Zupa ogórkowa z ryżem (wywar jarzynowo – mięsny, ryż, ogórek kiszony, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 149 kcal
2.pyzy z mięsem polane cebulką (ziemniaki, mąka pszenna (gluten), mąka ziemniaczana, pręga, jaja, cebula, olej rzepakowy), surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona, jabłko, cebula, musztarda (gorczyca), oliwa z oliwek, przyprawy), woda z pomarańczą. 302 kcal
|
|
Podwieczorek |
Ser biały z rodzynkami (ser biały (mleko – laktoza), mleko (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), rodzynki (gluten, orzeszki, soja, seler, gorczyca, sezam), paluch kukurydziany. 179 kcal
|
|
Piątek
10.05.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), dżem owocowy 100%, zupa mleczna z zacierką (mleko – laktoza, jaja, gluten). Marchewka do chrupania. 292 kcal
|
Obiad |
1.Grochówka z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler) , zielenina, groch, przyprawy), 168 kcal
2.ryż z carry, udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraka z jabłkiem ( burak, jabłko, cebula, cytryna, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 374 kcal
|
|
Podwieczorek |
Ptasie mleczko (kompot owocowy, żelatyna wieprzowa, owoc, jogurt naturalny (mleko – laktoza), chrupka kukurydziana. 145 kcal
|
|
Poniedziałek
13.05.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z makreli z cebulką, jajkiem i ogórkiem kiszonym, (makrela wędzona, ogórek kiszony, jajko, musztarda (gorczyca), masło (mleko – laktoza, cebula, przyprawy), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 285 kcal
|
Obiad |
1.Zupa neapolitańska z makaronem literki (wywar jarzynowo – mięsny, makaron literki (gluten, jaja), ser żółty (mleko – laktoza), włoszczyzna świeża (seler), zielenina, przyprawy), 177 kcal
2.ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka (filet kurczaka, jajko, mąka pszenna (gluten), bułka tarta (gluten), olej rzepakowy, przyprawy), bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 356 kcal
|
|
Podwieczorek |
Płatki ryżowe na mleku z konfiturą bez cukru (mleko (mleko – laktoza), płatki ryżowe, dżem owocowy 100%). 167 kcal
|
|
Wtorek
14.05.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), parówka (mięso wieprzowe 80%, mleko – laktoza), ketchup (seler), kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). Pomidor koktajlowy. 349 kcal
|
Obiad |
1.Barszcz czerwony z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, burak, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 147 kcal
2.naleśniki z serem białym i powidłami (mąka pszenna (gluten), jaja, mleko (mleko – laktoza), ser biały (mleko – laktoza), śmietana 18% (mleko – laktoza), cukier wanilinowy, powidła), marchewka do chrupania, kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 366 kcal
|
|
Podwieczorek |
Napój mleczno bananowy (mleko (mleko – laktoza), banan) (200ml), wafle pszenno-ryżowe (gluten). 149 kcal
|
|
Środa
15.05.2024 |
Śniadanie |
Kajzerka (gluten), masło (mleko – laktoza), pasta z sera białego z rzodkiewką (ser biały (mleko – laktoza), rzodkiewka, śmietana (mleko – laktoza), przyprawy), kakao (gluten, mleko – laktoza, soja) (200ml). 325 kcal
|
Obiad |
1.Krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsny, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, chleb tostowy (gluten) przyprawy), 150 kcal
2.Kasza gryczana, pieczeń duszona w sosie własnym (mięso szynka, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), surówka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, marchew, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). 336 kcal
|
|
Podwieczorek |
Sałatka owocowa w pierzynce jogurtowej ( różne owoce w tym cytrusy, jogurt naturalny (mleko – laktoza) (150ml), chrupki kukurydziane. 143 kcal
|
|
Czwartek
16.05.2024
|
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), wędlina (mięso, gluten, seler), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 369 kcal
|
Obiad |
1.Zupa pieczarkowa z makaronem (wywar jarzynowo – mięsny, makaron (gluten, jaja), pieczarka, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 152 kcal
2.Ziemniaki pieczone (ziemniaki, burak, marchew, cebula, wędlina podwawelska (seler, gorczyca, soja, mleko – laktoza), mąka pszenna (gluten) , przyprawy), kompot owocowy (jabłko, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Ogórek zielony do chrupania. 291 kcal
|
|
Podwieczorek |
Kasza kuskus na soku jabłkowym z polewą jogurtowo brzoskwiniową (kasza kuskus (gluten), sok jabłkowy, maślanka brzoskwiniowa (mleko – laktoza). 172 kcal
|
|
Piątek
17.05.2024 |
Śniadanie |
Pieczywo pszenno – żytnie (gluten), masło (mleko – laktoza), jajko w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem (jajko, jogurt (mleko – laktoza), śmietana (mleko – laktoza), musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawa), talerz z surowymi warzywami, kawa zbożowa z mlekiem (mleko – laktoza, gluten) (200ml). 349 kcal
|
Obiad |
1.Żurek z ziemniakami (wywar jarzynowo – mięsny, ziemniaki, żurek, włoszczyzna świeża (seler), zielenina, śmietana 18% (mleko – laktoza), przyprawy), 133 kcal
2.spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym (makaron pełnoziarnisty (gluten), szynka mielona, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna (gluten), przyprawy), kompot owocowy (jabłka, czarna porzeczka, mieszanka kompotowa). Kalarepa do chrupania. 319 kcal
|
|
Podwieczorek |
Smufi - koktajl owocowy (sok pomarańczowy, banan, szpinak mrożony), biszkopt (mąka pszenna (gluten), jaja). 141 kcal
|
*przyprawy używane w naszym przedszkolu mogą zawierać: gluten, jaja, mleko – laktoza, soję, seler, orzeszki, sezam.
*zupy na wywarze mięsno – jarzynowym
*szczegółowy skład danej potrawy znajduje się w recepturze u szefa kuchni
*Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, przyprawa do zup bez glutaminianu sodu, cukier waniliowy.
Talerz z warzywami zawiera co najmniej trzy warzywa : sałata, pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.